China analizează majorarea participării în fondurile de urgenţă destinate rezolvării crizei datoriilor din Europa, a declarat, joi, premierul chinez Wen Jiabao, într-o conferinţă de presă comună cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, transmite Reuters.
Wen nu a anunţat niciun angajament explicit în privinţa Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară (EFSF) sau a Mecanismului European de Stabilitate (ESM), care ar urma să înlocuiască primul fond la jumătatea anului. China analizează încă modul în care poate oferi un sprijin suplimentar.
"China ia în calcul şi creşterea participării la soluţia crizei din zona euro prin canalele EFSF şi ESM", a spus Wen.
Mecanismului European de Stabilitate, un fond permanent cu resurse de 500 de miliarde de euro, urmează să intre în vigoare în iulie şi va înlocui EFSF, un fond temporar, folosit pentru a ajuta Irlanda, Portugalia dar şi pentru două pachete de împrumuturi financiare destinate Greciei.
China, cu rezerve valutare de 3.200 de miliarde de dolari, este văzută ca o potenţială sursă a fondurilor necesare pentru salvarea unor guverne din Europa.
Oficialii de la Beijing au afirmat repetat că susţin un euro stabil, iar potrivit majorităţii estimărilor, un sfert din rezervele valutare ale Chinei sunt investite în moneda europeană.
Până acum, China a fost reticentă în a face promisiuni clare pentru contribuţii la fondurile de salvare.
Merkel a a declarat reporterilor că liderii chinezi au subliniat, din nou, în discuţii că europenii trebuie să-şi facă întâi temele pentru a rezolva criza din zona euro.
Înaintea vizitei cancelarului german, puţină lume se aştepta la angajamente clare, iar întâlnirea este văzută mai mult ca un efort al Germaniei de a consolida încrederea Beijingului, în contextul încercărilor de a obţine sprijinul Chinei pentru euro.