Romania are cu 2 milioane de locuitori mai putini, fata de 2002, conform informatiilor despre recensamant publicate de Institutul National de Statistica, iar acest lucru a afectat mult puterea de cumparare si consumul.
Oamenii de afaceri din industria alimentara considera ca scaderea populatiei a reprezentat un factor destul de important pentru reducerea vanzarilor, alaturi de cresterea TVA si de scaderea salariilor bugetarilor.
"Ca sa nu mai cumpere 2 milioane de oameni, nu este un lucru simplu. Dar cred ca, cel putin teoretic, plecarea lor nu s-a resimtit la firmele care produc, pentru ca in perioada asta, de 10 ani, s-au inchis si foarte multe afaceri de acest gen, iar productia lor a fost preluata de firmele care au ramas in functiune", a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSI), Dragos Frumosu, pentru Ziare.com.
El a precizat ca efectele s-au resimtit cel mai puternic in ultimii 2 ani, iar scaderea puterii de cumparare a determinat un declin drastic al vanzarilor.
In perioada 2011-2012, acestea au scazut cu 15%, iar intre 2010 si 2011, pierderile au fost de 10%-12%.
"Scaderile sunt de peste 25% in ultimii doi ani. Este extrem de mult, iar puterea de cumparare a romanilor s-a resimtit mult mai mult la productia din industria alimentara", a completat acesta.
In plus, el considera ca scaderea vanzarilor si a consumului au fost determinate si de masurile luate de Guvern, taierea salariilor si cresterea TVA.
"Chiar daca venitul a ramas acelasi, romanul a scos din buzunar mai mult pentru lumina, combustibil si gaze, de exemplu, si i-au ramas mai putini bani pentru cumparaturi. Iar, daca a mai avut nevoie si de medicamente, atunci a preferat sa le ia pe aceastea. In acest conditii, romanii s-au indreptat catre produse de proasta calitate si mai ieftin