Aproximativ 30% din totalul cazurilor de cancer de pe mapamond ar putea fi evitate prin schimbarea stilului de viaţă, au anunţat reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), vineri, cu o zi înainte de Ziua mondială contra cancerului, informează AFP.
OMS consideră că pot fi evitaţi principalii factori de risc - fumatul, obezitatea, consumul insuficient de fructe şi legume, lipsa exerciţiilor fizice, consumul excesiv de alcool şi poluarea aerului din oraşe.
Fumatul "este factorul de risc canceros cel mai important, reprezentând 22% din mortalitatea cauzată de cancer".
Cu titlu preventiv, OMS recomandă oamenilor să evite aceşti factori de risc şi să se vaccineze contra virusului papiloma uman (HPV), vinovat de declanşarea cancerul de col uterin, care face ravagii în ţările în curs de dezvoltare, şi să îşi reducă expunerea la soare.
Potrivit celor mai recente cifre cunoscute, cele din 2008, cancerul a cauzat 7,6 milioane de decese pe plan mondial în acel an, reprezentând 13% din mortalitatea mondială.
Cancerele de plămâni, de stomac, de ficat, de colon şi mamar sunt tipurile de cancer care cauzează cel mai mare număr de decese în lume.
În ţările sărace, 20% dintre decese sunt cauzate de cancerele provocate de infecţiile virale, precum virusul hepatitei B sau virusul papiloma uman.
Cancerul afectează cel mai dur ţările considerate sărace sau cu venituri medii, în care totalizează 70% din cazurile de deces.
Potrivit statisticilor OMS, mortalitatea cauzată de cancer va continua să crească şi va depăşi pragul de 13,1 milioane de decese în 2030.
Aproximativ 30% din totalul cazurilor de cancer de pe mapamond ar putea fi evitate prin schimbarea stilului de viaţă, au anunţat reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), vineri, cu o zi înainte de Ziua mondială contra cancerului, informează AFP. @N_P