Prima sondă săpată de ExxonMobil (SUA) şi OMV Petrom în Marea Neagră indică prezenţa gazelor naturale, dar este prematură evaluarea cantităţilor, au anunţat vineri cele două companii, potrivit Mediafax.
"Acest fapt este încurajator, însă este prea devreme în procesul de explorare şi evaluare a datelor pentru a specula dacă se vor dovedi comerciale sau nu", se arată într-un comunicat comun al companiilor.
ExxonMobil Exploration and Production Romania, filială a grupului american Exxon Mobil, împreună cu OMV Petrom, companie deţinută în proporţie de 51% de grupul austriac OMV, derulează lucrări de explorare a hidrocarburilor în Marea Neagră.
"Sonda Domino 1 este situată în blocul Neptun, la 170 kilometri de ţărm, în ape cu adâncimea de aproximativ 1000 de metri şi va fi forată cu tehnologie de ultimă generaţie. Forajul va fi executat de către vasul ultramodern de clasă mondială Deepwater Champion, care a sosit recent în apele româneşti după finalizarea programului de foraj offshore din Turcia. Se estimează că operaţiunile de foraj vor dura aproximativ 90 de zile", se mai arată în comunicat.
Petrom şi Exxon au încheiat în 2008 o înţelegere referitoare la explorarea în comun a potenţialului de hidrocarburi a zonei de mare adâncime din perimetrul Neptun.
Directorul general al ExxonMobil Exploration and Production Romania, Ian Fisher, şi directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, au avut vineri o întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu, pe care l-au informat că operaţiunea de forare a progresat în ultimele săptămâni, însă a fost încetinită din cauza vremii furtunoase.
Fischer declara, în luna august a anului trecut, că etapa de dezvoltare şi producţie a perimetrului petrolier Neptun din Marea Neagră ar putea presupune costuri între 3 şi 10 miliarde dolari, dacă faza de explorare se va încheia cu succe