Anunţul tardiv din partea autorităţilor şi procesul greoi au împiedicat mulţi români să se decupleze la timp
În plus, bugetele mici ale gospodăriilor nu permit schimbarea sistemelor încălzirii de la o zi la alta
Iarna 2011-2012 se dovedeşte a fi mai grea decât se anticipa iniţial. Vremea bună de la începutul sezonului rece nu anunţa ce urma să vină. Mulţi români sunt captivi în sistemele de încălzire publice, care sunt slab performante şi costisitoare atât pentru administratorii acestora, cât şi pentru consumatori.
Cum nesubvenţionarea gigacaloriei face şi mai dificilă plata facturilor la încălzire, au fost destui români care au solicitat regiilor autonome debranşarea, încercând să îşi găsească o alternativă la sistemul centralizat de încălzire. Prima variantă este cea a achiziţionării unei centrale termice de apartament. Însă, în condiţiile actuale, nimeni nu-şi permite să plătească de două ori factura la căldură. O dată gigacaloria către regiile autonome şi încă o dată la furnizorii de gaze sau de electricitate, principalele surse de energie ale centralelor de apartament.
Nu foarte mulţi români au putut face saltul de la consumator al sistemului public de încălzire la un sistem de încălzire propriu. Potrivit reprezentanţilor companiei Ariston Thermo, principalele cauze ale imposibilităţii debranşării înaintea acestei ierni, au fost anunţul tardiv al deciziei finale de a nu se mai acorda subvenţii pentru încălzire şi al doilea procesul greoi de debranşare. Un al treilea motiv, cel care probabil va face imposibilă trecerea la centrale de apartament este cel de factură economică.
Prioritară pentru români este ziua de mâine, astfel că achiziţia echipamentelor necesare pentru un sistem de încălzire de apartament este scos din lista de cumpărături. "Investiţia într-o instalaţie completă cu centrală termică de apartament este una relat