Pentru a putea vinde, ansamblurile rezidenţiale intrate în insolvenţă vor fi obligate să mai lase la preţ. Altfel, le aşteaptă falimentul, avertizează consultanţii. Sursa: LIBERTATEA
Construite după visele potenţialilor clienţi şi nu după capacitatea lor reală de cumpărare, nu este de mirare că ansamblurile rezidenţiale au început să se prăbuşească, unul câte unul, sub povara datoriilor.
Numai în luna ianuarie, trei dezvoltatori ai unor proiecte din Capitală şi-au cerut insolvenţa sau au căutat alte modalităţi prin care să scape de faliment.
Pe o piata imobiliară aproape îngheţată, este greu să le vinzi românilor cu salarii ştirbite de criza locuinţe de zeci de mii de euro.
Potrivit lui Arin Stănescu, presedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), ansamblurile rezidenţiale finalizate, care mai pot coborî preţul, au o şansă să scape de faliment.
Cum s-a ajuns la eşec
Tocmai o astfel de măsură este luată în calcul de Ibiza Group pentru vânzarea celor 115 locuinţe din ansamblul situat în apropierea Şcolii Americane.
În trei ani de la finalizarea cons trucţiei, doar 89 de per soane au fost dispuse să plătească preţuri care începeau de la 1.800 de euro pe metrul pătrat.
Cauzele identificate de noul administrator al proiectului Vitan Platinum Towers privind ajungerea în insolvenţă, respectiv blocajul pieţei imobiliare, aba terile faţă de bugetul iniţial de venituri şi cheltuieli şi slaba ges tionare a proiectului, pot explica multe dintre proiectele eşuate.
Insolvenţele se ţin lanţ
Într-un an de zile peste 10 ansambluri rezidenţiale din Bucureşti au intrat în insolvenţă, un semnal clar că băncile sunt gata să ia măsuri pentru a scăpa de activele toxice. Şi lucrurile nu se vor opri aici.
"Vor mai fi insolvenţe pe segmentul rezi den ţial, deoarece există în continuare proiecte în privi