În comuna Matca - celebră pentru legumele sale - ţăranii au muncit pe brânci, ca să ne vânda nouă ieftin. Recolta de astă-vara a fost atât de bogată, încât a salvat PIB-ul României. Teoretic, toţi am câştigat! În realitate - mare parte din recoltă a ajuns la gunoi, ţăranii au vândut în pierdere, iar pieţele sunt iarăşi pline de legume din import. Povestea agriculturii româneşti seamănă cu "Prostia Omenească" a lui Ion Creanga.
Strainii care au trecut prin Comuna Matca, patria legumelor romanesti, spun ca e singura zona din Europa, comparabila cu Antalia turceasca. Sere cat vezi cu ochii. Mii de hectare. Taranii de aici sunt renumiti pentru productia masiva de legume. Trei recolte pe an - primavara, vara si toamna. Familia Vasilache a produs in 2011 6 tone de rosii. Rosiile se culeg inainte sa dea in parg si se aseaza frumos, in depozitul frigorific improvizat sub vita de vie din curte. In sere, e forfota: unii dau rosia dupa ata, altii plivesc. Unii culeg, altii iriga... Munca fizica, pe o arsita de peste 40 de grade.
Matcasii isi fac treaba perfect, reusesc sa produca tot mai mult, tot mai repede. Anii trecuti, au facut profit rezonabil, dar imbatati de glorie, oamenii si-au cheltuit castigul pe vile si masini. Au facut credite grase - iar acum, multe constructii sunt neterminate, multe leasinguri neplatite - fiindca, in ciuda productiei record, in 2011 n-au mai facut profit. Degeaba au avut marfa multa, daca n-au stiut s-o vanda. In loc sa investeasca in retele de vanzare, in loc sa ajunga la cumparator, s-au inghesuit cu totii la piata en-gros din capul satului. Unde singurul client este samsarul pietar!
Un bax are 25 de kilograme. Pretul en-gros al taranului: 60 de bani - kilogramul de rosii. Cumparatorul vrea sa le obtina cat mai ieftin, dar nu vrea sa se incurce cu o jumatate de tona de marfa. Doar nu-i prost sa umple piata de la oras cu ros