Directorul Operei Române din Cluj, Rareş Trifan, acuzat că a semnat un contract cu sine însuşi, în calitate de director şi regizor, a declarat, joi, la ultimul termen din dosar, că denunţătorul său l-a şantajat întrucât a dorit un post de conducere la Operă, susţinând că are probe în acest sens.
La Curtea de Apel Cluj a avut loc, joi, ultimul termen în dosarul în care directorul Operei Române din Cluj-Napoca, Rareş Trifan, este judecat pentru conflict de interese, după ce a semnat un contract cu sine însuşi pentru regizarea operei "Forţa Destinului", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Judecătorii l-au audiat, joi, în calitate de martor, pe preşedintele Societăţii Române de Radiodifuziune, Demeter Andras, fost consilier al ministrului Culturii. Acesta a spus că nu este normal ca un specialist să nu poată crea artă şi că onorariul primit de Rareş Trifan pentru opera "Forţa Destinului" a fost redus.
"Nu este normal ca atunci când un specialist ajunge în conducerea unei instituţii să-şi piardă tocmai această latură în baza căreia a ajuns în fruntea instituţiei. Şapte mii de euro, cât a primit domnul Trifan, este un onorariu mai mult decât modest", a spus Demeter Andras.
Zeci de directori în această situaţie
Tot joi, un consilier al ministrului Culturii, Carmen Croitoru, a spus că în situaţia în care a fost Rareş Trifan se află zeci de directori de instituţii de cultură din ţară.
"Dacă instanţa va lua o decizie nefavorabilă în acest caz, ar trebui ca toţi aceşti directori să îşi dea demisiile", a afirmat Croitoru. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au cerut, însă, instanţei, condamnarea lui Rareş Trifan la închisoare cu suspendare.
Apărătorul lui Rareş Trifan a cerut, la rândul său, achitarea directorului, susţinând că acesta este nevinovat.
"Sunt regizor la Opera Română din Cluj din 1995 şi,