Persoanele care doresc să muncească în străinătate sunt atenţionate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj ca înainte de a semna un contract de muncă să verifice autenticitatea societăţii care plasează forţa de muncă.
Avertismentul vine după ce sute de persoane au fost escrocate de angajatori străini şi români.
ITM Sălaj sfătuieşte toţi cetăţenii care sunt atraşi de oferte privind munca în străinătate, ca înainte de a apela la serviciile unei societăţi comerciale care are ca activitate principală „selecţia şi plasarea forţei de muncă”, să se adreseze Inspectoratului Teritorial de Muncă în raza căruia societatea îşi are sediul în vederea solicitării de informaţii cu privire la înregistrarea firmei, respectiv la sancţiunile aplicate, dacă a fost cazul. De asemenea, cei în cauză sunt sfătuiţi ca înainte de semnarea unui contract individual de muncă în străinătate să verifice câteva elemente din contract, care trebuie să fie obligatorii. Aceste sunt: ţara de reşedinţă, denumirea angajatorului cu toate datele de identificare: adresă, număr de telefon respectiv fax, descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă şi de repaus, durata contractului individual de muncă, condiţiile de salarizare, condiţiile de transport, locuit şi condiţiile de protecţie socială.
ITM Sălaj avertizează asupra faptului că, persoanele fizice nu au dreptul să exercite activităţi de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate.
Agenţiile de ocupare a forţei de muncă - obligaţii
Potrivit legislaţiei în vigoare, agentul de ocupare a forţei de muncă trebuie să fie o societate românească ce are ca activitate principală „selecţia şi plasarea forţei de muncă”, să dispună de spaţiul şi de dotările necesare pentru buna desfăşurare a activităţii şi aibă încadrat în muncă personal cu experienţă în domeniul forţei de