Comisia Europeană a confirmat că cel puţin şapte state membre UE, printre care şi România, se confruntă cu o scădere a furnizării gazelor dinspre Rusia în condiţiile în care temperaturile au scăzut puternic în toată Europa.
"Vă pot confirma faptul că există o descreştere a furnizării de gaz semnalată în Polania, Slovacia, Austria, Ungaria, Bulgaria, România şi în Italia. Nu avem încă datele exacte, dar ieri în Austria scăderea era de 30%, Italia 24% şi în Polania 8%", a declarat astăzi Marlene Holzner, purtătorul de cuvânt al Comisarului pentru energie, Gunther Oettinger.
Citeşte şi:
Petrom şi ExxonMobil au găsit gaze naturale în perimetrul Neptun din Marea Neagră
Europenii susţin că primesc mai puţine gaze ruseşti din cauza României
Rusia nu a anunţat Bruxelles-ul că va lua recurge la aceste măsuri, astfel că autorităţile naţionale au avut astăzi la prânz o reuniune de urgenţă pe această temă.
"Cât despre motivele pentru care a fost luată măsua reducerii furnizării de gaze către Europa, autorităţile din Rusia susţin că şi acolo temperaturile sunt foarte scăzute şi au nevoie de mai mult gaz pentru consumul propriu", a mai spus Holzner.
Gazprom a început în urmă cu două zile să reducă livrările de gaze către Europa. Autorităţile din Italia au raportat pe 1 februarie o reducere cu 10% a livrărilor de gaze ruseşti.
Consumul de gaze al României şi importurile ating cote istorice
Contactat de "Adevărul" la acea dată, directorul general al Transgaz, Florin Cosma, a precizat că importurile de gaze ruseşti în România nu au fost afectate de această decizie a Gazprom.
"Nu am primit niciun fel de notificare potrivit căreia livrările vor fi reduse în perioada următoare. Sperăm totuşi să nu apară astfel de cazuri", a spus Cosma.
Potrivit acestuia, importurile din acest moment ale României se ridică la 20 de milioane