Publicatiile gasite cu diferente de tiraj intre cel verificat de BRAT in teren si comenzile date in tipar ar putea arunca un val de neincredere asupra intregii industrii a presei scrise. Clientii de publicitate, rezervati deocamdata in declaratii, ar putea sa-si regandeasca investiile in media.
La nivel individual, publicatiile cu probleme "s-au facut de ras", fiind posibil sa inregistreze scaderi ale veniturilor din publicitate.
Silviu Ispas Silviu Ispas, presedintele Biroului Roman de Audit al Tirajelor (BRAT), a declarat ca sanctiunile pentru publicatiile care in urma controalelor au inregistrat diferente intre tirajele declarate si cele verificate, pot merge pana la excluderea din BRAT, daca nu se fac corectii.
Potrivit acestuia, BRAT nu va mai publica decat tirajul verificat si nu va mai admite explicatii din partea publisherilor.
Motivul controalelor
In acest sens, BRAT a demarat in ultimul an mai multe controale ale tirajelor publicatiilor, ca urmare a "semnelor de intrebare aparute in piata".
Potrivit datelor institutiei de masurare, s-au inregistrat astfel diferente de la 2.700 si pana la 42.000 de exemplare la tirajele verificate in teren si comenzile date in tipar de editorii unor ziare si reviste, printre acestea numarandu-se "Romania libera" si "Sapte seri".
In acest sens, Silviu Ispas a afirmat ca rezultatele controalelor arata ca actiunea este necesara in continuare.
Accident sau frauda?
Pe de alta parte, Ispas a atentionat ca BRAT nu a constatat o frauda propriu-zisa, iar primul control ar putea arata ca a fost vorba de "un accident", editorii explicand diferenta de tiraj inregistrata in tipografii prin faptul ca o parte a acestuia fusese deja expediata catre distribuitorii de presa.
Pentru a evita asfel de situatii, BRAT ii sfatuieste pe