Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a făcut mea culpa în cazul Greciei, recunoscând că a greşit insistând pe creşterea taxelor şi impozitelor pentru redresarea finanţelor publice. Instituţia recomandă însă în continuare reducerea salariilor din sectorul privat. Între timp, comercianţii greci avertizează că anul acesta vor fi desfiinţate 160.000 de locuri de muncă în sectorul lor.
Şeful misiunii FMI din Grecia şi unul dintre principalii arhitecţi au programului de austeritate destinat statului elen Poul Thomsen (foto) a recunoscut, într-un interviu acordat publicaţiei elene Kathimerini că instituţia se face vinovată de erori de pilotaj deoarece tratamentul prescris de doi ani nu are efectele vizate, redresarea finanţelor şi reformarea drastică a economiei astfel încât aceasta să devină competitivă. "Ajustarea bugetară a fost fondată în mod exagerat pe creşterea impozitelor. Vom pune mai mult accent pe limitarea cheltuielilor", a spus Thomsen, care a adăugat că este îngrijorat de recesiunea profundă în care se afundă Grecia. El a menţionat însă că recesiunea, reducerea salariilor şi creşterea şomajului sunt inevitabile pentru o ţară care se confruntă cu problema dublă a datoriei publice şi lipsei de competitivitate.
Oficialul a pledat pentru încetinirea procesului de ajustare fiscală, dar şi pentru accelerarea reformelor menite să modernizeze economia, adăugând că schimbarea de strategie se va reflecta în condiţiile ataşate celui de al doilea program de bail-out al Greciei.
Thomsen, de asemenea responsabil pentru programul de redresare destinat Portugaliei, o altă ţară din zona euro care a apelat la ajutorul financiar al Uniunii Europene şi al FMI, a subliniat că "există o limită" până la care societatea poate îndura austeritatea, notează The Guardian.
"În timp ce Grecia va trebui, cu siguranţă, să continue să-şi reducă deficitul fisc