Inrautatirea perspectivelor de crestere ale economiei romanesti forteaza BNR sa apase mai puternic pedala relaxarii monetare, ducand dobanda cheie la un minim istoric, in contextul in care si inflatia s-a consolidat la un nivel redus, sustin analistii chestionati de Wall-Street.ro.
Banca centrala a hotarat joi reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,25%, la 5,5%, in linie cu asteptarile analistilor.
Ca urmare, piata nu a fost luata prin surprindere, dupa cum remarca si economistul ING Bank Vlad Muscalu, cursul leului nefiind afectat de anuntul BNR, iar situatia a fost similara si pe piata interbancara.
Potrivit economistului sef al RBS Bank, Catalina Molnar, BNR va continua ciclul inceput in noiembrie 2011 de taiere a ratelor de dobanda, pe fondul procesului sustinut de dezinflatie si a deteriorarii perspectivelor economice pentru 2012.
"Consider ca aceasta reducere este cea mai buna varianta in contextul actual, mai ales ca inflatia a ajuns la minime istorice si are perspective de consolidare la niveluri foarte joase, probabil undeva intre 3-3,5% pe an", a declarat pentru Wall-Street.ro, Melania Hancila, sefa departamentului de strategie si cercetare din cadrul Volksbank Romania.
Ea a adaugat ca starea economiei justifica relaxarea politicii monetare, avand in vedere ca "incetinirea ritmului de crestere al economiei este iminenta".
Ce spune Banca Nationala
De asemenea, Banca Nationala precizeaza in comunicatul detaliat al deciziei de joi ca atingerea tintei de inflatie, dupa patru ani de nereusite, confirma consolidarea procesului de dezinflatie, lucru intarit si de epuizarea efectului de runda intai al majorarii cotei TVA si de evolutia favorabila a unor preturi volatile, in special a celor alimentare.
In schimb, banca centrala vede ca principale riscuri inflationiste actiunile Guvernului sau ale politicieni