La 18 ani de la debut, mesajul trupei "Sarmalele Reci", "subversivă" pentru politicieni, indiferent de culoarea partidului aflat la putere, a rămas acelaşi: "Ţara te vrea prost". Nu s-au tocit nici "clonţii" formaţiei care, în această primăvară, va scoate un nou album, al optulea din discografia trupei.
Despre politică, compromisuri, disidenţă şi cei 18 ani de muzică neprietenoasă cu sistemul vorbesc laInterviurile Gândul vocalul trupei Zoltan Andras, chitaristul Emil Viciu şi textierul Florin Dumitrescu.
Un cântec pentru fiecare conducător
Neplăcuţi şi neiubiţi, aşa sunt Sarmalele Reci pentru clasa politică românească despre care au ales să cânte în toate piesele lor. Că a fost Ţara te vrea prost, Prostia la putere, Ilici, ilici uber alles, Nicu Ceauşescu preşedinte sau Adrian Băsescu, trupa a protestat în concerte, în cluburi, în albume şi mai puţin la radiouri, unde li se cereau piese de dragoste.
“În decursul timpului, noi ne-am luat cu toată lumea. Am avut şi un cântec anti-Iliescu, am avut şi un cântec anti-Năstase. Am avut şi Nicu Ceauşescu preşedinte”, explică pentru gândul textierul Florin Dumitrescu.
Florin Dumitrescu, textierul trupei Sarmalele Reci: "Nu ne-am tocit nervii şi nici clonţii"
“În campania electorală din 2000, pe Nicu Ceauşescu l-am transformat in Adrian Minune, preşedinte. Iar peste vreo doi ani, când am fost nemultumiţi de Băsescu, am facut un cântec, Adrian Băsescu, în care amestecam toţi politicienii”, mai spune acesta.
Zoltan Andras: "Ţara te vrea prost în diverse feluri, fie să fii prost, fie să crezi că eşti deştept, dar de fapt să nu fii "
“Oamenii politici nu prea ne iubesc”, continuă ideea chitaristul Emil Viciu, în timp ce solistul Sarmalelor, Zoltan Andras, punctează ironic: “Nu ne pricepem la împrieteniri din astea, la mers pe la recepţii, la zâmbit frumos. Noi am d