În urma lansării ofertei publice iniţiale de acţiuni (IPO) Facebook vrea să obțină o finanțare de 5 miliarde de dolari. Chiar dacă și afaceriștilor români le-ar surâde ideea de a deveni acționari la cea mai mare rețea de socializare din lume, șansele lor sunt destul de mici.
Pentru a subscrie la ofertă românii interesați ar trebui să dispună de sume importante de bani, să fi avut relații bune cu băncile de investiţii care intermediază oferta - Morgan Stanley, JPMorgan, Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch, Barclay's Capital şi Allen & Company - sau cu societăți de brokeraj colaboratoare ale acestui consorțiu.
Potrivit lui Iulian Panait, președinte KTD Invest, procedura diferă foarte mult față de ceea ce se întâmplă la noi. ”Băncile de investiții cumpără acele acțiuni în nume propriu, având în spate intenția de a cumpăra a propriilor clienți, fie ei persoane fizice sau a altor instituții financiare”, explică Panait pentru evz.ro.
Acțiunile sunt apoi vândute de către consorțiul format din cele șase bănci de investiții către proprii clienți, pe criterii discreționare, nu printr-o licitație sau altă procedură transparentă. ”Prețul nu trebuie să fie același”, a precizat președintele KTD Invest.
Cu alte cuvinte, acțiunile vor ajunge la clienții care au cele mai bune relații cu acest consorțiu, care au tranzacționat de mai multe ori și au achitat comisioane importante.
Interes mare, șanse mici
”Pentru a putea subscrie un român ar trebui să fie clientul unei societăți de brokeraj care are o relație bună de colaborare cu una dintre băncile din sindicat (consorțiu, n.r)”, a declarat Panait. Potrivit acestuia, doar 20-30 de români cu bani ar avea ceva șanse să ajungă acționari la rețeaua de socializare.
Interesul este însă mai mare. ”Chiar ieri a venit la mine un client care dorea să subscrie la ofertă, dar p