Băncile din zona euro au înăsprit semnificativ condiţiile de creditare pentru companii şi populaţie, iar la sfârşitul anului trecut au tăiat masiv creditarea, ceea ce riscă să scufunde Europa într-o criză financiară care deja afectează Europa de Est şi care ar putea avea ca efecte o recesiune mai acută decât s-a anticipat. Un studiu al Băncii Centrale Europene (BCE) sugerează că băncile vor înăspri şi mai mult creditarea.
Un studiu efectuat de BCE între 19 decembrie şi 9 ianuarie arată că tot mai multe bănci din zona euro raportează reducerea cererii pentru împrumuturi din partea companiilor. De asemenea, cererea pentru credite ipotecare a scăzut semnificativ.
Băncile au pus înăsprirea standardelor de creditare pe seama combinaţiei dintre slăbirea perspectivei economice şi criza datoriilor din zona euro, care continuă să erodeze stabilitatea financiară a sectorului bancar. Condiţiile de creditare nu au fost însă înăsprite la fel de dur ca după prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers, scrie Financial Times.
"O criză a creditului ar arunca zona euro într-o recesiune profundă", apreciază Marie Diron, consilier al firmei de consultanţă Ernst & Young.
Preşedintele BCE Mario Draghi a declarat săptămâna trecută că instituţia a prevenit o "criză majoră de creditare" punând la dipoziţia băncilor din zona euro împrumuturi fără precedent de 489 miliarde de euro, pe trei ani, la dobânda de 1%.
BCE va pune şi în februarie la dispoziţia băncilor această facilitate de finanţare nelimitată. Surse bancare europene au declarat pentru Financial Times că intenţionează să dubleze sau chiar să tripleze sumele solicitate de la BCE în cadrul operaţiunii programate pentru 29 februarie.
Sondajul băncii centrale indică faptul că finanţarea nu va avea ca efect creşterea creditelor pentru consum şi pentru companii, consideră Ben