Am cam pierdut din vedere problemele celorlalte state europene, în toată nebunia ce înconjoară datoria Greciei. În Portugalia, însă, manifestaţiile continuă, în ciuda unei evidente lipse de atenţie din partea presei internaţionale.
Transportatorii portughezi au blocat întreaga ţară pentru a treia oară din luna noiembrie încoace din cauza măsurilor dure de austeritate impuse de Lisabona în schimbul asistenţei financiare externe. 78 de miliarde de euro primeşte Portugalia pentru a evita soarta Greciei, dar situaţia nu pare a fi nici pe departe sigură. Ultima emisiune de obligaţiuni portugheze cu scadenţă la 10 a avut o primă de asigurare de 17,20%. Este cu mai mult de zece puncte procentuale peste nivelul considerat sustenabil pe termen mediu şi lung.
Cu toate acestea, datoria portugheză nu este la fel de ameninţătoare precum cea a Greciei pentru că este pur şi simplu mai mică. Procentul din PIB este de doar 101%, faţă de cele 120% la care sperăm că Atena va ajunge abia în anul 2020 dacă îşi face temele. Şi tocmai acesta este motivul pentru care este nevoie urgent de o intervenţie masivă în Portugalia pentru a ajuta ţara să termine definitiv cu datoria nesustenabilă.
Occidentul capitulează în faţa terorismului şi a corupţiei (Die Welt)
Barack Obama anunţat că va retrage trupele combatante americane din Afganistan încă de anul viitor, nu din 2014 cum era vorba iniţial. În perspectiva alegerilor din noiembrie, decizia are potenţial de popularitate. Pentru că în contextul crizei economice şi al economiilor la bugetul de stat, America se retrage din majoritatea operaţiunilor militare internaţionale.
Dar nu e vorba numai de SUA. Şi Franţa a anunţat că îşi va chema soldaţii acasă anul viitor în timp ce alte state NATO îşi iau tălpăşiţa în surdină de la poalele Hindukuşului. Aşa că Occidentul este acum faţă în faţă cu un bilanţ nu