Mai multe state din Uniunea Europeană se confruntă cu o scădere bruscă a livrărilor de gaze rusești. Sursa: REUTERS
În acest sens, opt state membre ale UE s-au alăturat Italiei, raportând o scădere bruscă a livrărilor de gaze ruseşti, o situaţie ce aminteşte de criza gazelor de la începutul anului 2009. Astfel, livrările Gazprom către Austria şi Slovacia au scăzut joi cu 30 %, gazele furnizate Poloniei au scăzut cu 7%, iar în Republica Cehă distribuitorul RWE a declarat că livrările sunt ''cu câteva procente mai mici'' decât în mod normal, relatează vineri EUObserver, preluată de Agerpres.
România, afectată
Comisia Europeană a indicat faptul că au fost de asemenea afectate Bulgaria, Grecia, Ungaria şi România. Reducerile au început marţi în Italia, ţară care raportase încă la începutul acestei săptămâni o scădere cu 10% a livrărilor de gaze ruseşti, pentru ca joi să anunţe o diminuare a acestora cu 20%.
De data aceasta, statele membre ale UE nu au fost luate complet pe nepregătite, întrucât şi-au creat rezerve din timp după criza gazelor din 2009, care a costat firmele din UE sute de milioane de euro şi a generat o situaţie critică în unele ţări foste comuniste din UE în mijlocul unei ierni aspre.
Există însă semne că şi criza din iarna lui 2012 ar putea să se încheie urât, remarcă EUObserver. Distribuitorul polonez PGNiG începuse să scadă livrările pentru trei clienţi mari industriali ai săi, între care principala rafinărie de benzină PKN Orlen, încă înainte de problema cu gazele importate din Rusia, din cauza valului de frig care s-a abătut asupra ţării, determinând guvernul polonez să valorifice stocurile de urgenţă.
În Slovacia, distribuitorul SPP le-a spus oamenilor să nu-şi facă griji pentru că dacă va fi necesar se poate obţine ajutor din Austria şi Republica Cehă, și ele victime ale reducerilor de gaze di