Articolul care urmeaza este dedicat "celebritatilor momentului" in materie de cure de slabire si de posturi de sanatate.
De ce ne-am orientat spre aceste diete devenite adevarate "vedete"? Din ratiuni practice. Intr-o societate in care mai bine de 50% din populatie are probleme cu supragreutatea, numarul regimurilor si al produselor de slabit tinde spre... infinit. Dar in care sa ai incredere? Care au suport stiintific real si care sunt basme, "bazate" pe pura fantezie? In cele ce urmeaza, ne-am propus sarcina, deloc usoara, de a face o scurta sinteza a celor mai cunoscute regimuri alimentare, scotand in evidenta avantajele si dezavantajele fiecaruia, dar si modul in care pot fi optimizate.
Curele de infometare
Am cuprins in aceasta denumire toate regimurile alimentare care priveaza puternic organismul de calorii si de nutrienti. In cele ce urmeaza, vom vorbi doar despre trei dintre aceste cure de infometare, care sunt si cele mai cunoscute, si anume: cura cu supa de varza, cura cu mere si regimul hiperproteic.
Alimente recomandate
Elementul comun in toate aceste metode de slabit este faptul ca se consuma un singur aliment sau un singur tip de alimente, celelalte fiind consumate in cantitati minime sau chiar excluse complet. In cura cu supa de varza, de pilda, pe care o putem lua ca etalon, in cele sapte zile se consuma numai o fiertura din varza, ceapa, rosii, ardei, morcov, fasole verde si patrunjel. In rest, mai sunt permise doar adaosuri nesemnificative, cum ar fi laptele degresat, un cartof copt sau alte legume fierte sau crude.
In cura cu mere, lucrurile sunt si mai simple: se consuma numai mere, ca atare sau sub forma de suc proaspat, pe o perioada de 10 zile.
In regimul hiperproteic se consuma vreme de 13 zile, in principal, carne la gratar (de vita, oaie, pasare, peste) si oua, cu putina salat