Comasarea alegerilor încalcă dreptul de a candida al cetățenilor, nu se justifică din punct de vedere al economiilor la buget și nici prelungirea mandatelor aleșilor locali în lipsa unei situații de urganță, de genul unei calamități naturale sau stări de război, a apreciat Curtea Constituțională. Sursa: AGERPRES
CCR a publicat motivația deciziei prin care a declarat neconstituțională legea privind comasarea alegerilor locale și parlamentare.
Potrivit judecătorilor CCR, asumarea răspunderii guvernamentale pe această lege este o procedură care nu încalcă legea fundamentală având în vedere perioada scurtă de timp rămasă până la alegeri și necesitatea de a adopta un cadru legislativ în acest interval.
"Constituția nu prevede un număr limită de angajări pe care le poate promova Guvernul într-o anumită perioadă de timp" se arată în motivația Curții.
Procesul de vot ar fi prea complicat
Magistrații fac apel la jurisprudența europeană în materie de organizare a alegerilor și ajung la concluzia că orice manieră complicată de organizare a unui scrutin este în măsură să lezeze dreptul la vot. "Astfel, prin organizarea concomitentă a alegerilor pentru Camera Deputaților și Senatului și a celor pentru administrațiile publice locale cetățenii vor avea de realizat o sarcină mult mai complexă - exprimarea opțiunii pe șase buletine de vot - ceea ce va presupune creșterea exponențială a timpului necesar votării pentru fiecare cetățean, luând în calcul în acest sens distribuirea buletinelor, timpul de vot în cabine, introducerea buletinelor de vot în cele trei urne", susține Curtea.
Judecătorii apreciază că, prin complexitatea operațiunilor de vot, se poate ajunge la excluderea de la vot a alegătorilor care, independent de voința lor, nu vor reuși să voteze în perioada de timp afectată exercitării votului până la închiderea urnelor și recomandă ca pr