"Regele" are la Academie un nucleu de 10 jucători pentru care garantează că vor ajunge fotbalişti de top, la nivelul "naţionalei". Evită nominalizările, dar rosteşte pînă la urmă chiar şi un nume: Ionuţ Vînă (17 ani), om de lot naţional de juniori şi debutant în liga secundă la 16 ani, pentru Viitorul.
Duminică, Gheorghe Hagi, Regele fotbalului românesc, împlineşte 47 de ani.
E meciul "tricolorilor" cu ucrainenii de la Krivbas, iar afară s-a aşezat un frig pătrunzător şi bate un vînt de-ţi şfichiuie obrajii. Puţinii oficiali şi spectatori s-au aciuat în micuţa tribună închisă a arenei din Belek, suflet în suflet, punîndu-se la adăpost de vremea neprietenoasă.
Un singur om caută însă traseul invers, de la căldură către gradele cu minus de afară. Se înfofoleşte straşnic cu o geacă albastră purtînd însemnele Viitorului Constanţa, îşi trage fesul şi gluga pe ochi şi dispare într-o secundă: "Mă duc să stau aici, lîngă gard, să-i aud pe băieţi ce mai strigă, ce vorbesc între ei, poate mai învăţ şi eu ceva!". Pe gazon se produc Dragoş Grigore, Marinescu, Grecu sau Goga, iar tipul care vrea să stea aproape de suflul jocului lor a scos lumea în stradă cu geniul său fotbalistic de neegalat. Se numeşte Gheorghe Hagi.
- Gică, mă întreb ce ai mai putea învăţa tu din fotbal, mai ales de la băieţii aceştia care abia încearcă să scoată capul la echipa naţională.
- Nu se pune aşa problema. La fiecare meci ai ceva de învăţat. Vezi un jucător, surprinzi o execuţie, observi un sistem interesant. Se produce un cumul de atîtea situaţii încît oricînd îţi poţi alunga nişte dubii sau ajungi să te îmbogăţeşti cu o idee, pe care apoi s-o pui în aplicare în munca ta.
- Faci în mod constant treaba asta, să urmăreşti chestii de amănunt la fiecare partidă, sau ocazional?
- Uite, de exemplu am fost recent în concediu în Germania, unde am petre