Un antreprenor timişorean a semnat cea mai mare tranzacţie imobiliară a ultimelor 12 luni, renunţând la proiectul cu cinci clădiri de birouri dezvoltat în capitala Banatului.
În septembrie 2006 punea "piatra de temelie" la prima clădire a proiectului de birouri City Business Center din Timişoara, iar cinci ani mai târziu a reuşit să semneze un contract estimat la circa 90 de milioane de euro pentru vânzarea a trei imobile finalizate şi alte două aflate în curs de dezvoltare.
Aşa ar suna un rezumat al tranzacţiei semnate ieri dimineaţă, departe de Timişoara, de către omul de afaceri Ovidiu Şandor, acţionar al grupului Moda-Tim, care a vândut cel mai mare parc de afaceri din afara Capitalei fondului sud-african de investiţii NEPI, cel mai activ investitor imobiliar de pe piaţa locală din ultimii ani.
Dezvoltatori români care au reuşit să obţină zeci de milioane de euro pe proiectele de birouri construite sunt foarte puţini. Ion Radulea (Sema Parc), familia Tănăsoiu (S-Park) sau Alexander Hergan (Charles de Gaulle Plaza) sunt principalele exemple, dar aceşti dezvoltatori au vândut proiecte situate în Bucureşti, unde piaţa de birouri este de 20 de ori mai mare decât în Timişoara, şi în perioada de boom a pieţei.
Cum a făcut Şandor?
Şandor a început să investească în piaţa imobiliară ca urmare a moştenirii primite de la tatăl său, cel care a condus timp de 20 de ani fabrica de confecţii Moda-Tim, pe care a ajuns să o controleze în 1997, la momentul privatizării.
Fabrica era situată în Piaţa 700, o zonă semicentrală a Timişoarei, dar Şandor, care a preluat conducerea în 2005, a decis să relocheze activitatea în sudul oraşului, unde sunt realizate şi în prezent articole de îmbrăcăminte pentru branduri ca Escada sau Burberry.
Antreprenorul a finalizat clădirile pe rând - prima în 2007, a doua în februarie 200