Curtea Supremă din Suedia a respins recursul intentat de Frederik Neij, Peter Sunde și Carl Lundstrom, cei trei fondatori ai celui mai mare site de „file sharing”, thepiratebay.org.
Cei trei sunt acuzați, printre altele că au facilitat pirateria pe internet. Astfel, ar urma să se aplice pedeapsa dată de judecătorii suedezi în anul 2010, când Neij a primit 10 luni după gratii, Sunde - 8 luni, iar Lundstrom - 4 luni.
Pe lângă pedeapsă, fondatorii thepiratebay.org ar trebui să plătească și despăgubiri în valoare de 6,8 milioane de dolari. Potrivit avocaților, Frederik Neij, Peter Sunde și Carl Lundstrom ar mai avea la dispoziție o ultimă cale de atac la Curtea Europeană.
Prima condamnare a fost în 2009. Curtea de Justiţie din Stockholm îl condamna pe Sunde şi ceilalţi doi "piraţi" de la Pirate Bay la câte un an de puşcărie şi la plata unei amenzi uluitoare de peste 2,7 milioane de euro.
Atunci, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru EVZ, Sunde spunea relaxat că "va dura mulţi ani”. „Oricum, nu avem niciun ban ca să plătim amenda şi am prefera să nu plătim. Îi urâm pe cei care ne-au dat în judecată şi vom lupta până la capăt ca să ne asigurăm că nu profită de noi”, mai adăuga Sunde pentru EVZ.
Conspiraţii şi o "lumină istorică"
EVZ: Cum v-a venit ideea siteului The Pirate Bay (TPB)?
Peter Sunde: Totul a pornit după think tank-ul suedez Piratbyrån ("Biroul pentru Piraterie"), unde mai mulţi artişti au lansat ideea ca populaţia scandinavă să poată descoperi tehnologia bittorrent la cea mai bună calitate, dar şi pentru a întări ideea de libertate de expresie. Aici a stat baza, în libertatea de a oferi gratis informaţie.
V-aţi axat mereu pe ideea de free-sharing (partajarea gratuită de informaţii şi opere) sau a fost gândit totuşi ca un business, să fie plătit accesul la un moment dat?
@N