Pozitia de monopol a Transelectrica, compania de transport de energie aflata sub controlul statului, si politica stabila de dividende ar trebui sa fie un “magnet” pentru investitori la oferta de actiuni pe care Ministerul Economiei o va lansa luna viitoare, dar punctele slabe par sa le depaseasca cu mult pe cele tari intr-o evaluare SWOT realizata de analistii de pe piata de capital de la unele dintre cele mai mari societati de brokeraj.
Statul intentioneaza sa vanda pe Bursa un pachet de 15% din Transelectrica, intr-o tranzactie estimata la peste 40 milioane de euro. Compania detine monopolul pe piata de transport a energiei electrice, cu o cifra de afaceri dupa primele noua luni ale anului trecut de 470 milioane de euro si un profit net de 36 milioane de euro. Pe Bursa, valoarea Transelectrica este de 314,3 milioane de euro.
Rezultatele Transelectrica au fluctuat insa foarte mult in ultimii ani, reflectand atat influenta datoriilor mari in valuta, cat si riscul de reglementare, in conditiile in care in ultimii ani deciziile Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) privind tarifele nu au fost transparente si nu par sa respecte metodologia de reglementare, potrivit analistilor chestionati.
La mana ANRE
Impredictibilitatea rezultatelor Transelectrica s-a vazut foarte clar in bugetele construite de companie, care in ultimii ani au fost infirmate in mod constant de realitate, uneori pozitiv, alteori negativ. De exemplu, compania isi bugetase pentru anul trecut un profit brut de 25 milioane de lei pentru ca la noua luni castigul sa fie de noua ori mai mare. In 2009 insa, compania isi bugetase un profit de 16,5 milioane de euro, pentru ca in final castigul sa fie de sase ori mai mic.
“Rezultatele Transelectrica au fluctuat foarte mult deoarece compania are un grad destul de ridicat de indatorare,