Privatizarea prin intermediul bursei a Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania, a trecut in mai putin de o saptamana de la stadiul de eterna promisiune, la cel de proiect in desfasurare. Cu toate acestea, o parte din analisti pun sub semnul intrebarii sansele de reusita a listarii, in conditiile in care compania continua sa vanda energie sub pretul pietei si uneori chiar sub pretul de productie.
Vinerea trecuta, actionarii Hidroelectrica au aprobat listarea producatorului de electricitate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), prin scoaterea la vanzare a unui pachet de 10% din actiuni, conform intelegerii cu Fondul Monetar International (FMI).
Patru zile mai tarziu, statul a anuntat ca asteapta pana pe 1 martie oferte de la brokerii interesati sa intermedieze listarea Hidroelectrica. Procedurile de listare ale Hidroelectrica vor fi incheiate pana la sfarsitul lunii octombrie a acestui an, urmand ca in primele doua luni ale anului viitor sa fie angajata o banca de investitii care sa pregateasca operatiunea.
Sansele de reusita ale IPO-ului Hidroelectrica sunt insa puternic afectate de contractele neprofitabile cu asa-zisii „baieti destepti”, ce expira intre anii 2015 si 2018.
„Hidroelectrica are potentialul sa fie cea mai valoroasa companie din Romania, chiar si peste Petrom, insa este trasa in jos de faptul ca 60% din energie vanduta se face la preturi sub cele de pe bursa de energie OPCOM, iar 20% din energie este vanduta la un pret reglementat care nu acopera nici costurile de productie”, spune Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza piete de capital din cadrul BCR.
In 2010, Hidroelectrica a vandut electricitate la cel mai mic pret din piata romaneasca in comparatie cu ceilalti producatori (vezi tabelul atasat). Hidroelectrica a incasat in medie 121,02 lei/MWh, in vreme ce Complexul Energetic Rovinari