Taxele de la şcolile particulare, de multe ori piperate, se regăsesc în dotări şi în munca profesorului cu fiecare copil.
Părinţii care au copii ce intră anul acesta în clasa pregătitoare ori clasa I sunt în febra căutării celei mai potrivite şcoli.
Pentru cei cu dare de mână, instituţiile private sunt, şi în acest an, opţiunea care îi scuteşte de multe îngrijorări: copiii primesc mai multă atenţie, profesorii sunt mai bine plătiţi şi mai motivaţi, iar dotările sunt net superioare faţă de cele de la stat. În România, 50.000 de copii învaţă la ora actuală în sistem privat.
Clase cu 15 elevi
Roxana Gavrilă, director la Ada School, arată care sunt avantajele: "Mediul este foarte primitor, dotările tehnice sunt foarte bune, elevii au un spaţiu mare la dispoziţie, cu mobilier modern. Personalul este foarte bine pregătit, petrece mult timp cu fiecare elev în parte şi pune accent pe educaţia non-formală".
La şcoala pe care o conduce, taxa este de 1.350 de lei pe lună, atât pentru ciclul primar, cât şi pentru cel gimnazial. În fiecare clasă învaţă maximum 15 elevi.
Profesorul explică până înţelege fiecare
Deşi în cele mai multe instituţii nu există concurenţă la înscriere, există şcoli private cu liste de aşteptare. Prioritate au copiii care au făcut şi grădiniţa în aceeaşi instituţie.
La şcoala "Lauder-Reut" din Capitală listele de aşteptare sunt foarte lungi. "Cei mai mulţi elevi care vin anul acesta în clasa I sau în clasa pregătitoare au făcut grădiniţa tot la noi. Vin aici pentru că se simt în singuranţă, sunt prieteni cu învăţătorii, nimeni nu rămâne cu lecţia neînţeleasă. Cadrele noastre didactice sunt dispuse să explice fiecărui elev lecţia până când o înţelege. Un alt avantaj este faptul că se lucrează în grupuri foarte mici", spune Tova Ben-Nun Cherbis, preşedinte al Fundaţiei "Lauder-Reut".
Preluaţi de microbuzul