Romania a imprumutat zilele trecute 1.5 miliarde USD pentru zece ani la o dobanda de 6.875%, cu plata cuponului de doua ori pe an. Cererea a fost aparent semnificativa. Motivatia este evident legata de faptul ca pentru risc comparabil, Romania a platit o dobanda mai mare, din considerente netransparente. Diferenta platita in plus poate avea mai multe semnificatii, de tip taxa pe disperare or taxa de smecher perceputa de Wall Street. Este exact ce declara la cald o sursa pentru Hotnews <<”Ei au gasit in obligatiunile noastre un mijloc sigur si de incredere in care sa isi plaseze banii la un randament superior altor oferte”>>. Randament superior altor oferte inseamna ca statul Roman plateste o dobanda mai mare, in conditii de risc comparabil, decat alte state.
Pentru a intelege mai bine situatia, trebuie mentionate elementele pozitive dar si cum ar trebui judecat pretul platit.
Masurat prin diferite metode acest cost suplimentar poate varia intre 9 si 35 milioane de dolari pe an , echivalentul a 63 si 245 milioane de dolari in valoare prezenta.
O emisiune in dolari, cu riscurile neacoperite prin transformarea intr-un instrument in EUR ori RON este similar finantarilor in CHF care pe parcursul a 10 ani pot fi lovite puternic de miscarea cursului perechilor EurUsd si EurRon. Daca piata instrumentului de acoperire a riscului este putin lichida, pretul suplimentar va fi transferat tot Statului Roman. Informatii suplimentare despre metoda de a emite intr-o alta moneda si a utiliza instrumente de swap pentru diminuarea riscurilor pot fi obtinute si aici.
Pentru a intelege pretul platit, se pot considera urmatoarele unghiuri:
1) cat reprezinta 6.875% platibili semi-anual in termeni de dobanda platibila anual;
2) cat este echivalentul de dobanda in Ron a emisiunii in USD; la cat se imprumuta statul Roman de pe piata locala la 10 ani; d