În ultimul an, Agenţia Naţională de Integritate a beneficiat în sfîrşit de o creştere bugetară şi a atras fonduri europene pentru a-şi îmbunătăţi sistemul informatic şi procedurile, arată Raportul Comisiei Europene pe Justiţie, obţinut de România liberă. Documentul va fi publicat săptămâna viitoare.
Deşi numărul persoanelor investigate a crescut - din 2010 şi până în prezent ANI a descoperit 18 cazuri de avere nejustificată, care ar putea duce la confiscarea, în total, a 5,7 milioane de euro, 23 de cazuri de conflict de interese şi 118 cazuri de incompatibilităţi, "efectul descurajant al acţiunilor Agenţiei este diminuat de întârzieri şi lipsa de consistenţă în acţiunile administrative şi jucidiare efectuate în aceste cazuri", arată raportul.
Mai mult, "faptul că unele forţe politice au încercat să redeschidă dezbaterea asupra independenţei şi cadrului legal al ANI a distras atenţia de la bilanţul cazurilor instrumentate de Aganţie", potrivit documentului.
În aceste condiţii, numirea unui nou preşedinte al instituţiei, anul acesta, "oferă ocazia de a consolida stabilitatea instituţională şi integritatea ANI", se arată în document.
Mai multe sentinţe în cazuri de mare corupţie, dar puţine în domeniul achiziţiilor publice
Raportul CE vorbeşte şi despre activitatea DNA. Procurorii anticorupţie au fost eficienţi în instrumentarea cazurilor de înaltă corupţiem iar în 2011 numărul cazurilor trimise în judecată şi al condamnărilor a crescut. Accelerarea procedurilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a văzut în numărul de decizii - 158 de verdicte finale în 2011, faţă de 85 în 2010, arată raportul.
Mai mult, "accelerarea proceselor de mare corupţie a ajutat România să se conformeze cu cerinţele europene", se arată în raport. Totuşi, există şi critici din partea oficialilor europeni în acest domeniu: procesele de înaltă corupţie se so