Parea complet fara sens graba opozitiei cu anticipatele, cata vreme scrutinul la termen este programat, oricum, peste cateva luni, cel mai tarziu la finele anului in curs.
De unde pana unde sa-si scurteze parlamentarii mandatele cu jumatate de an? Foamea de putere e mare, dar nici un politician versat nu e dispus sa lase pasarea din mana pentru cea de pe gard, mai ales ca algoritmul participarii la alegeri in cadrul USL nu se anunta deloc a fi simplu. In plus, realitatea a demonstrat in ultimele luni, daca e sa dam crezare sondajelor de opinie lansate pe piata, ca timpul lucreaza categoric impotriva guvernului actual, erodat de masurile nepopulare in plan economic, si in favoarea adversarilor sai politici. Si atunci, de unde graba de a lua mai repede un procent teoretic mai mic, in loc sa iei peste jumatate de an potul cel mare? De unde aceasta febrilitate, cu care opozitia revendica programarea cat mai grabnica a alegerilor? Pentru oricine cunoaste dedesubturile politicii, era clar ca decizia de fortare a anticipatelor vine de sus, de la varful tridentului PSD - PNL - PC, care formeaza Uniunea Social Liberala. De altfel, verificarea cea mai clara a faptului ca parlamentarii opozitiei nu sunt dispusi sa-si sacrifice posturile caldute e refuzul ideii demisiilor din Camera si Senat, pentru fortarea anticipatelor, si optiunea, mult mai comoda, la propriu si la figurat, pentru greva parlamentara pe termen nedeterminat, pana la demisia Guvernului Boc.
Raspunsul la graba opozitiei a venit insa rapid, la finele lui ianuarie, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), care l-a condamnat pe fostul premier PSD-ist Adrian Nastase la 2 ani de inchisoare cu executare, intr-un dosar in care fostul premier a fost acuzat ca si-a finantat campania electorala din fondurile (1,6 milioane de euro) colectate in cadrul simpozionului "Trofeul Calitatii", organizat d