România are în prezent 19 milioane de locuitori, arată datele provizorii ale recensământului, cu 2,6 milioane de persoane mai puţin decât în 2002, conform Institutului Naţional de Statistică. Rezultatele recensământului vor modifica drastic toate formele de raportare per capita ale instituţiilor care fac prognoze şi statistici şi vor da noi dimensiuni ale consumului în rândul românilor, de la cel de pastă de dinţi până la valoarea datoriei externe. Până acum, se lucra numai cu 21,6 milioane de locuitori, acesta fiind bilanţul recensământului populaţiei din 2002.
România a pierdut 3,8 milioane de locuitori din 1992 până în prezent, populaţia ţării ajungând la 19 milioane de persoane la finele anului trecut, potrivit rezultatelor parţiale ale recensământului prezentate ieri de Institutul Naţional de Statistică. În intervalul 1992-2011, PIB-ul pe cap de locuitor a crescut de la 660 de euro la peste 6.700 de euro, ceea ce înseamnă că românii au încasat venituri şi au consumat de zece ori mai multe produse şi servicii în aproape 20 de ani.
Fenomenul de scădere a populaţiei va continua şi în următorii ani, spun specialiştii, iar nivelul de trai se va îmbunătăţi, chiar dacă perioada de criză i-a făcut pe români să nu resimtă această creştere a PIB per capita din ultimii ani.
Profesorul Marian Preda, decan al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti, spune că era de aşteptat ca populaţia României să scadă sub 20 de milioane de locuitori. "Eu am spus în repetate rânduri că am rămas, cu siguranţă, sub 20 de milioane. Migraţia a crescut, mai ales după intrarea României în Uniunea Europeană, însă adevărata problemă nu o reprezintă cei care pleacă temporar, ci migraţia definitivă", spune profesorul Preda, care este şi preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru analiza riscurilor sociale şi demografice din Rom