Accidentele casnice sunt o problema comuna in patologia infantila. Intr-o celebra lucrare despre ingrijirea copilului, dr. Paula Kelly le sfatuieste pe mame sa anticipeze procesul de crestere al copilului si sa amenajeze casa pentru siguranta lui inainte ca acesta sa intre intr-o noua etapa a vietii. Copiii sunt prin natura lor activi si curiosi, dar echilibrul si simtul pericolului se dezvolta pe masura inaintarii lor in varsta. De aceea, trebuie sa le fie create conditii sa se poata misca, sa exploreze in voie, mamele fiind acelea care au rolul de a preveni eventualele accidente, anticipand ce ar putea face si cum sa-i supravegheze.
Este foarte important sa stiti cum trebuie organizata o locuinta daca in ea traiesc copii, astfel incat sa nu apara niciun fel de probleme, dar si ce echipamente sunt necesare pentru siguranta micutului. In primele trei luni, daca micutul este asezat intr-un pat cu protectie laterala e in siguranta, dar, pe masura ce se dezvolta, posibilitatile de "actiune" ale copilului progreseaza: se misca, se rasuceste si merge de-a busilea. Astfel, accidentele tind sa aiba loc mult mai des.
Tentatia focului
Atentie daca aveti radiatoare care se pot rasturna sau sobe amplasate in camera copilului, pentru ca acestea implica un risc mare de accidente. De asemenea, cei mici sunt fascinati de foc si riscati pornirea unui incendiu.
Ascundeti obiectele ascutite! Ascundeti obiectele ascutite!
- nu lasati la intamplare obiecte ascutite: foarfece, ace, cutite, lame etc.
- indepartati mobila cu muchii ascutite din zona de joaca a copilului sau protejati-i marginile cu material expandat si banda adeziva.
Pericol de sufocare
- nu tineti la indemana lui cuburi mici, ace, nasturi, suruburi, margele, monede, bile sau alte obiecte colorate, mici sau ascutite, care ar putea fi tentatii pentru copii. Este su