Zona euro nu poate supravietui in forma acutala, in conditiile in care Grecia se confrunta cu probleme din ce in ce mai mari, considera analistii internationali.
In timp ce statele din uniunea monetara au sanse mari sa supravietuiasca crizei elene, mai ales datorita interventiilor politicienilor, contagiunea nu poate fi oprita, conform economistilor intervievati de The Independent.
Acestia vad pactul fiscal ca unul nesustenabil, deoarece tarile care il semneaza nu vor mai putea lua decizii de ordin financiar.
In plus, ei considera ca masurile de austeritate au fost impuse prea devreme in Grecia si Italia, sugerand faptul ca aceasta decizie nu a fost una productiva, din cauza ca a oprit cresterea economica, iar competitivitatea si diferentele mari dintre tarile din zona euro nu vor putea fi combatute.
Cea mai importanta consecinta a crizei economice va fi crearea unei uniuni monetare mai mici, in centrul careia va fi Germania, care nu va cuprinde tari cu probleme majore precum Grecia, Spania, Portugalia sau Italia.
Vicepresedintele Comisiei Europene, Olli Rehn, considera ca zona euro va iesi mai puternica din criza.
"Incercam o reformare economica a Europei. Pas cu pas, vom crea stabilitatea financiara si conditiile necesare pentru crearea locurilor de munca si pentru o crestere economica sustinuta", a precizat acesta.
In schimb, fostul ministru britanic de Finante, Alistair Darling, avertizeaza ca nu este posibil ca zona euro sa mai functioneze in forma actuala.
"Nu cred ca poate afirma cineva, bazandu-se pe date reale, ca uniunea monetara poate supravietui in aceste conditii de criza, iar daca nu se iau masuri in acest sens cat mai repede, cu atat creste posibilitatea ca una sau mai multe tari sa fie nevoite sa paraseasca zona euro. Desi este o perioada mai calma, sper ca