Persoanele care îşi administrează suplimente vitaminice şi, în plus, consumă frecvent alimente bogate în antioxidanţi riscă supradozarea. Efectele acestui lucru asupra sănătăţii sunt incomplet cunoscute, dar se pare că există unele riscuri.
Persoanele care consumă frecvent alimente cu calităţi antioxidante şi, în plus, iau şi suplimente vitaminice riscă să rupă echilibrul care asigură o sănătate de fier şi să obţină un efect contrar, atrag atenţia medicii. Din categoria antioxidanţilor fac parte vitaminele, mai ales A, C, D şi E, polifenolii, enzimele şi chiar şi mineralele, de tipul zincului şi seleniului. Printre simptomele supradozării acestor nutrienţi se numără insomnia, nervozitatea, durerile de cap.
Însă manifestările variază în funcţie de substanţa care se acumulează în exces în organism. De exemplu, în caz de hipervitaminoză A, există şi riscul măririi splinei şi ficatului, prea multă vitamina E poate duce la tulburări ale ciclului menstrual şi de fertilitate. Iar un studiu realizat pe animale la Universitatea de Stat din Kansas arată că excesul de antioxidanţi afectează funcţia musculară, mai exact fluxul de oxigen necesar punerii muşchiului în mişcare.
Cere sfatul medicului când iei suplimente
Obţinuţi în laborator sau extraşi din surse naturale (mai ales din fructe şi din legume), antioxidanţii au rol esenţial pentru organism: ei ajută la eliminarea radicalilor liberi de oxigen ce se formează în cadrul metabolismului aerob şi, astfel, previn sau diminuează dezechilibrul numit stres oxidativ, cauzator de boli. De cele mai multe ori, persoanele preocupate de sănătate nu numai că iau suplimente cu antioxidanţi „la cutie", dar fac eforturi şi să se alimenteze cât mai sănătos.
Astfel, ele primesc antioxidanţi şi din alimente. Desigur, este greu să calculăm ce doză din fiecare antioxidant primim cu fiecare ali