Ţi s-a întâmplat vreodată să fii atât de obosit încât să ai senzaţia că aţipeşti în timp ce eşti implicat într-o activitate? Potrivit oamenilor de ştiinţă americani de la Universitatea din Wisconsin-Madison, în astfel de momente, două zone din cortextul cerebral intră într-o fază similară celei de somn, în timp ce restul creierului rămâne activ
Acest lucru a fost observat în urma monitorizării activităţii cerebrale a 11 cobai privaţi de somn timp îndelungat.
“Am fost surprinşi să constatăm că anumite părţi ale creierului se aflau într-o stare similară celei din timpul nopţii. Este vorba de acel timp alocat somnului fără vise pe care îl experimentăm în circa 80 la sută din timpul pe care îl petrecem dormind”, explică profesorul Giulio Tononi, coordonatorul studiului.
Scade capacitatea de muncă
Potrivit cercetătorilor, acest experiment confirmă ceea ce se ştia de multă vreme şi anume că, pentru a funcţiona normal, corpul are nevoie de opt ore de somn. În caz contrar, creierul are tendinţa să recupereze în timpul zilei orele de somn recomandate. Iar acest lucru îşi pune amprenta negativ asupra activităţii zilnice şi, implicit, asupra performanţelor la locul de muncă.