Primele zile ale lunii februarie stau sub semnul începerii Anului Nou Viticol ce guvernează ciclul vegetal al pomilor fructiferi şi al viţei-de-vie. De data aceasta, bărbaţii sunt cei care împlinesc ritualul, fiind însoţiţi în multe cazuri de preot, chiar dacă este vorba despre obiceiuri în esenţă precreştine. Calendarul popular consemnează pe 1 februarie Ziua lui Trif cel Nebun, patron al dăunătorilor care distrug pomii şi viile.
Acest personaj mitic, a cărui zi este ţinută de frica nebuniei, a născut fel de fel de poveşti, majoritatea dintre ele explicându-i nebunia printr-un blestem al Maicii Domnului. Ba mai mult, se spune că dacă nu i se respectă ziua, Trif abate asupra recoltelor oamenilor lăcustele, cărăbuşii, omizile şi toate gângăniile pământului, pe care le ţine legate în lanţuri. Aşadar, să luăm aminte: „Trif nu-i îngăduitor, e nebun; de ziua lui să nu se lucreze”.
Ritualurile apotropaice şi de fertilizare sunt nenumărate şi diferă de la o regiune la alta. Bunăoară, în Banat, pomii fructiferi sunt stropiţi cu agheasmă, iar de pe dealurile cu vie se rostogoleşte, în scop purificator, o roată de foc. În alte locuri se citeşte un blestem împotriva dăunătorilor, după care se taie simbolic câteva corzi de viţă-de-vie, iar butucii se udă cu vin. Un ceremonial magic atestat în sudul ţării poartă numele de „Târcolitul viilor” şi presupune ocolul ritual al podgoriei pentru sporirea rodului, în timp ce în Transilvania s-a păstrat un obicei străvechi, „Scuturatu’ pomilor”, care constă în lovirea rituală a pomilor pentru a le stimula înmugurirea şi rodul.
Toate aceste practici erau urmate de petreceri colective, cu mese copioase şi vin din belşug. Poate cel mai interesant obicei legat de începutul de An Nou Viticol este Arezanul Viilor. În zorii zilei, bărbaţii pornesc în alai spre podgorii unde, odată ajunşi,