Iaurtul este un aliment gustos, sanatos, recomandat in diete si necesar pentru o alimentatie echilibrata. Toata lumea stie ca este un produs lactat obtinut din fermentarea laptelui.
Pentru a produce iaurt poate fi folosit orice fel de lapte, respectiv de vaca, oaie, capra, bivolita, camila - dar, in ziua de azi, cel mai des la prepararea iaurtului este laptele de vaca, mai accesibil si la indemana tuturor.
Despre iaurt, cum a aparut, nu se cunosc prea multe amanunte. Se crede ca s-ar fi nascut dintr-o eroare, din laptele tinut pe vremea aceea, demult, intr-un burduf de piele si uitat afara, la caldura.
Microbiologul rus Mecinicov, cel care a dus "faima" iaurtului in lume, a fost primul cercetator care a studiat iaurtul in laborator si asta mai mult din curiozitate, deoarece voia sa afle secretul longevitatii populatiei bulgare, mare consumatoare de iaurt. Curiozitatea legata de iaurt i-a adus cercetatorului rus Premiul Nobel. Mecinicov a fost cel care a izolat Lactobacillus bulgaricus, una dintre bacteriile responsabile de fermentarea laptelui.
Cel mai sanatos si mai igienic iaurt este cel pe care-l preparam noi in casa, deoarece il facem cu atentie si dragoste pentru noi insine si toti ai nostri. Se incalzeste jumatate din cantitatea de lapte pe care o avem la indemana si oprim focul cand din lapte incep sa iasa aburi. Combinam laptele cald cu cel rece si il turnam in borcanele deja pregatite.
Pentru inceput, trebuie un borcan de iaurt din comert, dar poate fi folosita si smantana sau branza de vaci - pentru cuibusor sau maia - cate o lingura in fiecare borcan, pana la prima noastra productie de iaurt. Se amesteca bine cu lingura in fiecare borcan, dupa care le acoperim cu servetele si o paturica sau prosoape de bucatarie mai groase.
In 10 - 12 ore, uneori si mai mult, depinde de temparatura din