Inca din timpuri stravechi, omul, cautand in natura remedii pentru bolile care il chinuiau, a facut, fara sa stie, munca de cercetare.
De-a lungul timpului, cunostintele acumulate au fost transmise din generatie in generatie, in felul acesta ajungand la noi, cei de astazi, retete din acele perioade cand omul acorda o atentie mai mare mediului natural, pentru ca altceva nu avea la indemana, si convietuia in armonie cu acesta.
Pentru ca dezinteresul medicilor face victime mai multe decat boala in sine, pentru ca medicamentele sunt foarte scumpe si cu prea putine beneficii, ba unele dintre ele creaza dependenta si au efecte secundare dintre cele mai nebanuite, la omul de azi se observa o intoarcere spre natura, spre ceea ce poate oferi natura cu bunatate si darnicie, pentru alinarea suferintelor si chiar vindecarea unor boli grave.
Brusturele, planta bienala care apare in flora spontana, cu florile de culoare mov-violet, asezate in grup, contine nitrat de potasiu, ulei eteric, mucilagii, substante amare, vitamine din grupul B si saruri minerale.
Brusturele se administreaza sub forma de infuzie, tinctiura sau unguent in diferite afectiuni: diabet, afectiuni digestive, afectiuni ale pielii, reumatism, boli cronice produse de intoxicarea organismului. Specialistii recomanda preparatele din brusture pentru proprietatile detoxifiante in bolile de ficat, rinichi si splina.
Cimbrul si produsele din cimbru, mai ales tinctura, se folosesc ca remediu in caz de crampe abdominale, tuse convulsiva, astm bronsic, infectii renale.
Cimbrul proaspat cules se pune intr-o sticla cu gura larga sau un borcan. Se toarna alcool alimentar, vodca sau tuica facuta in gospodarie, atat cat sa acopere planta si se lasa la macerat timp de 20 de zile. Se strecoara si se pastreaza in sticle mici, inchise la culoare, departe de lumin