Oamenii de afaceri români au şanse mici să pună mâna pe o acţiune a companiei lui Mark Zuckerberg. Brokerii explică de ce.
Vestea că Facebook face primul pas spre listarea pe Bursă nu i-a lăsat indiferenţi nici pe români.
Cei care sperau să poată subscrie la oferta publică iniţială de acţiuni (IPO) au călcat în aceste zile tot mai des pragul caselor de brokeraj sau şi-au sunat brokerii.
Însă, din păcate, şansele de a deveni acţionari la cea mai mare reţea de socializare din lume nu sunt tocmai de partea lor.
"Pentru a putea subscrie, un român ar trebui să fie clientul unei societăţi de brokeraj care are o relaţie bună de colaborare cu una dintre băncile care realizează operaţiunea - Morgan Stanley, JPMorgan, Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch, Barclay’s Capital şi Allen & Company", a declarat Iulian Panait, preşedinte KTD Invest.
20-30 de români au o şansă să intre în acţionariatul Facebook
Cum din consorţiu fac parte numai nume mari din lumea financiară americană, numărul oamenilor de afaceri români care ar putea intra în posesia acţiunilor Facebook este destul de mic.
Potrivit lui Panait, nu sunt mai mult de 20-30 astfel de persoane în România. Potrivit acestuia, procedura diferă de ce se întâmplă la Bursa de la Bucureşti, unde totul se desfăşoară transparent.
Pe pieţe mature, precum cea americană, regulile le fac băncile de investiţii care desfăşoară operaţiunea. Acestea cumpără acţiunile în nume propriu şi le vând mai departe clienţilor lor, nu printr-o licitaţie sau o altă procedură transparentă, ci discreţionar.
Preţul la care vând nu este obligatoriu să fie acelaşi la care au cumpărat acele pachete de acţiuni. Cu alte cuvinte, acţiunile vor ajunge la clienţii care au cele mai bune relaţii cu aceste bănci de investiţii.
În urma lansării ofertei publice iniţiale de acţiuni, Facebook vrea să obţină o