După o carieră sportivă, ca rugbist profesionist, şi după un post de manager al unei companii în Dubai, Tony Nicklinson, pasionat de paraşutism şi de escaladări, a suferit un atac cerebral în urma căruia a rămas paralizat. Astăzi, bărbatul în vârstă de 57 de ani nu-şi mai poate mişca decât capul. Nu poate vorbi şi are nevoie de îngrijire permanentă, iar fără ajutorul înaltei tehnologii, instalate pe un computer performant, nu şi-ar putea exprima gândurile.
Captiv în propriul său corp, britanicul a cerut justiţiei, prin familia sa, şi prin avocaţi, ca orice doctor care va fi de acord, cu consimţământul său, să-i facă injecţia letală, să nu fie acuzat de crimă.
Instanţa dezbate acum această solicitare neobişnuită, dar sunt şanse minime ca bărbatului să-i fie admisă cererea.
Avocatul lui Tony Nicklinson a declarat, în numele clientului său, că "orice persoană care doreşte să moară şi care poate, fizic, să-şi ia viaţa, o poate face fără să încalce legea". Nicklinson suferă, însă, de sindromul "locked-in", unde paralizia completă nu a afectat şi funcţiilor mentale.
În Marea Britanie, orice persoană care l-ar ajuta pe Tony Nicklinson să moară, chiar dacă se face cu respectarea dorinţei acestuia, ar fi condamnat la închisoare pentru omor. Iar legea din această ţară prevede ca pentru omor, indiferent de motive sau de circumstanţe, vinovatul să primească închisoare pe viaţă.
Bărbatul doreşte, asemeni multor alte persoane înaintea sa, ca legea să se schimbe şi eutanasia să fie o excepţie de la legea actuală.
Condamnat la o viaţă plictisitoare şi înjositoare
Spre deosebire de Marea Britanie, în Olanda eutanasia este acceptată doar în acele cazuri în care medicul urmăreşte de mai mulţi ani pacientul respectiv şi îi cunoaşte extrem de bine cazul. Această reglementare, însă, exclude pacienţii străini. S