Tot mai mulţi braşoveni s-au lăsat de fumat pentru a pufăi dintr-o ţigaretă electronică. Device-ul electronic care scoate aburi în loc de fum a devenit o modă, la Braşov existând unul dintre primele magazine specializate din ţară. Ţigara electronică este controversată încă: deşi pare mai sănătoasă decât ţigara clasică, nu există studii clare şi imparţiale pe termen lung care să demonstreze acest lucru. Sfatul pneumologilor: lăsaţi-vă de fumat din proprie voinţă!
Ce arde, dar nu scoate fum, are nicotină, dar nu şi tutun? Sute de braşoveni au ghicit ghicitoarea: e vorba de ţigareta electronică. Dispozitivul înlocuieşte fumatul tradiţional printr-o rezistenţă electrică ce încălzeşte şi vaporizează un lichid bogat în nicotină. Apărută de patru-cinci ani în România, ţigara electronică şi-a atras o mulţime de adepţi în rândul braşovenilor, care preferă să pufăie aburi, decât să fumeze tutun. „În general, doamnele preferă ţigările pe baterii mici, pentru că-s mai finuţe, iar domnii, cu baterii mai puternice, care durează mai mult. Părţile principale: un cartuş, care conţine o vatelină, atomizorul – adică rezistenţa care evaporă lichidul din vatelină. Şi, bineînţeles, bateria”, ne spune Elena Mădălina Mazăre, vânzătoare la un magazin de ţigarete electronice.
Fumătorii „electronici” cer părerea pneumologilor
De altfel, ţigareta electronică este o alternativă la fumatul clasic, pentru că scopul ei iniţial a fost acela de a înlocui tutunul şi de a determina consumatorul să renunţe la acest obicei. Nu-i de mirare că noua modă a fost sesizată şi de medicii pneumologi, pe la cabinetele cărora se perindă tot mai mulţi viitori fumători electronici. „Îmi cer părerea în calitate de specialist în legătură cu beneficiile ţigării electronice, versus ţigara obişnuită. În ultima perioadă, am foarte muţi pacienţi - adulţi, tineri, cu posibilităţi financiare