Românii vor avea o noua lege a sănătăţii cel mai probabil din toamnă.
Dezbaterile privind acest proiect au fost reluate luna trecută, după revenirea lui Raed Arafat la Ministerul Sănătăţii şi numirea în funcţie a secretarului de stat Vasile Cepoi. Până acum au fost invitate la dialog organizaţiile profesionale ale medicilor, sindicatele, asociaţiile producătorilor de medicamente şi asociaţiile de pacienti.
Principalele teme discutate privesc sistemul de asigurari, pachetul de bază (totalitatea serviciilor medicale pe care le primesc cetăţenii în baza contribuţiei la Sănătate), revizuirea listei de medicamente compensate şi gratuite, introducerea coplăţii. Nu în ultimul rând, au fost purtate discuţii despre cum ar trebui organizate spitalele.
Sistemul de asigurări de sănătate
Pe baza unor chestionare, participanţii la dezbatere au fost rugaţi să precizeze cum văd în viitor sistemul asigurărilor de sănătate. „S-a discutat dacă să menţinem un sistem în totalitate public ori dacă putem avea unul mixt. Pe viitor, ar putea fi 80% public şi 20% privat sau 60% public - 40% privat", ne-a precizat Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
În schimb, asociaţiile de pacienţi au propus o trecere treptată la un sistem cu asigurări private. „Cerem o perioadă de acomodare, timp în care să se stabilească costurile clare ale procedurilor medicale", a spus Iulian Petre, preşedintele UNOPA. Totodată, s-a cerut pregătirea pieţei pentru asigurările private, desfiinţarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi asigurarea unor deductibilităţi consistente pentru operatorii privaţi. „Dacă se intră pe un sistem cu asigurători privaţi, CNAS nu îşi mai are rostul. Ministerul poate prelua responsabilităţile de împărţire a banilor către companiile private", a adăugat Petre.
Pachetul de servicii medicale de bază
În scurt timp, Min