A început fotbalul în acelaşi timp cu studiul abecedarului. Primul transfer? Imediat după ce a trecut cu bine de examenul de capacitate. Debutant la 17 ani în Liga B, integralist în campionatul de Juniori A. Şi atît. Nu i s-au mai dat şanse, aşa că a renunţat la fotbal în favoarea şcolii
De cîţiva ani, fotbalul românesc este pe o pantă descendentă. Cauzele decăderii sunt multiple, însă una dintre probleme este uşor identificabilă. Numărul tinerilor fotbalişti promovaţi este extrem de redus, ceea ce nu asigură viitorul echipelor de club şi al selecţionatei naţionale.
Într-o serie de materiale prezentate în Gazeta Sporturilor, s-a putut observa că doar 4% din titularii Ligii I au sub 21 de ani. Extrem de puţin, comparativ cu ce se petrece în alte campionate. Dar problema juniorilor nu se manifestă doar la nivelul primei scene, ci îşi are originile în eşaloanele inferioare.
Copilărie dedicată fotbalului
Îl cheamă Iulian Bratu, iar povestea lui îşi are startul la vîrsta de şapte ani. „Am început să joc fotbal acasă, la Tulcea. Nu exista încă Delta, doar Şantierul Naval. Nu e nimic ieşit din comun, mai sunt şi alţi copii care se apucă de fotbal la această vîrstă. Foarte mulţi, chiar şi în România”, începe fostul jucător.
Dar perseverenţa şi ambiţia l-au ajutat. „Într-a noua, a venit şi primul transfer. La Progresul. Un an şi jumătate, în care am bătut aproape tot ce am întîlnit prin Bucureşti. Apoi, au început problemele cu echipa bucureşteană, care era în pragul colapsului. M-am întors la Delta.”
A debutat în „B” la 17 ani, într-un meci la Giurgiu. A fost integralist. Dar atît. „Echipa a adus un alt jucător pe postul meu. Eu? Am devenit jucător de bază la Juniori A.”
Cornul şi laptele, varianta „primă de joc”
Dar nu s-a descurajat. Integralist în sezonul 2010-2011 al campionatului de juniori, Iulian a fost aproape de o m