Guvernul de tehnocraţi sau măcar cu un premier tehnocrat este unul dintre miturile politicii româneşti, ce apare, în fiecare moment de criză, în discursul public, drept soluţia miraculoasă. Sursa: AGERPRES
Cerut de o parte dintre protestatari luna trecută, propus de Opoziţie şi acceptat, se pare, ca variantă de lucru şi de PDL, guvernul tehnocrat ar avea însă prea puţin sprijijn politic şi, implicit, prea puţine pârghii pentru a realiza efectiv ceva. În plus, mai explică analiştii, un asemenea guvern ar mai avea şi o problemă de personal.
Avem guvern, cine-l susţine?
Analiştii politici chestionaţi de EVZ sunt, la unison, de părere că un asemenea guvern nu este util decât în perspectiva organizării de alegeri anticipate şi că oricum nu ar putea decât să gestioneze chestiuni minore, fiindcă, pe proiectele majore i-ar lipsi susţinerea politică.
“Este o soluţie pe termen scurt şi ideea e fiabilă doar în combinaţie cu alegerile anticipate", apreciază Mircea Kivu. “Guvernul technocrat nu poate face refrome importante, în lipsa unei susţineri politice. El ar fi susţinut doar pentru măsuri curente".
De aceeaşi părere este şi Dan Pavel. “Un guvern tehnocrat ridică semne de întrebare pentru că nu are o susţinere politică şi poate fi o soluţie numai pentru pregătirea alegerilor anticipate sau a celor care vor urma", spune el. “Trebuie să aibă o susţinere politică, nu putem înlocui democraţia cu tehnocraţia. România are nevoie de reforme politice, Guvernul tehnocrat poate face cel mult nişte lipeli, fără să atingă reformarea adevărată a democraţiei româneşti". Motivul, explică Dan Pavel, este acela că niciun partid nu s-ar simţi obligat să susţină un cabinet tehnocrat atunci când acesta ar încerca să ia măsuri impopulare. “Guvernul tehnocrat funcţionează acolo unde funcţionează şi mecanismele democratice. Este o soluţie tempora