Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere uşoară prognoza de creştere economică a României pentru acest an, de la 1,8-2,3% la 1,5-2%, dar nu exclude în continuare posibilitatea ca PIB să urce cu mai mult de 2%, au declarat pentru Mediafax mai multe surse apropiate discuţiilor.
Deşi FMI a redus estimarea de creştere economică pentru principalii parteneri comerciali ai României, indicând recesiune pentru zona euro, autorităţile au insistat că prognoza pentru acest an s-a bazat în mare măsură pe investiţii şi mai puţin pe un nou avânt al exporturilor.
De altfel, Guvernul anticipează că în primul trimestru al acestui an va fi înregistrată o creştere economică mai mare decât în trimestrul al patrulea din 2011, mizând atât pe faptul că Finanţele au plătit sume consoiderabile din arierate în ultima parte a anului trecut, cât şi pe comenzile de export aflate în urcare în perioada precedentă.
Sursele citate au arătat că misiunea FMI-CE-Banca Mondială a ajuns la înţelegere cu autorităţile pe toate subiectele în discuţie, cu recomandări de modificare a unor acte normative, astfel că şeful misiunii, Jeffrey Franks, va anunţa duminică încheierea cu succes a celei de-a patra revizuiri a acordului semnat în primăvara anului trecut şi recomandarea pentru eliberea unei noi tranşe de către boardul FMI.
În luna ianuarie, FMI a înrăutăţit prognoza economică la nivel global şi anticipează că economia UE se va contracta în acest an cu 0,1%, trasă în jos de o scădere de 0,5% în zona euro.
Tot în luna ianuarie, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a revizuit prognoza de creştere economică a României pentru acest an de la 1,1% la 0,8%, ca urmare a încetinirii activităţii economice din zona euro, care afecetază semnificativ exporturile.
De asemenea, Banca Mondialã (BM) estimează, într-un raport prezentat în ianuarie, o creştere