În ultimii ani, un nou business a apărut în România: procesarea banilor, care implică sortarea banilor deteriorați de cei buni și depistarea bancnotelor sau monedelor false. Sursa: CODRIN PRISECARU
Banii din România sunt mai deteriorați decât cei din restul Europei, din cauza faptului că noi am introdus bancnotele din polimer, în timp ce restul europenilor lucrează în special cu hârtie, a spus pentru EvZ Leonardo Mândroiu, directorul general al Konsalnet România, companie care se ocupă cu procesarea a banilor din România.
Potrivit lui Mândroiu, circa 3% din bancnotele care vin la procesat nu mai pot fi utilizate. Dintre bancnotele procesate, cele de valori mici au un grad mai mare de deteriorare.
Managerul Konsalnet spune că „un serviciu complet de procesare începe cu procesul de colectare al sacilor cu bani – aceștia sunt preluați de la agenții, sucursale, clienți ai băncii, ATM, sunt înregistrați la preluare cu ajutorul cititoarelor de coduri de bare, după care sunt transportați în centrul de procesare unde pot fi numărați, verificați, sortați sau doar depozitați în tezaur. Valorile din tezaur pot fi remise către agenții și clienți, BNR, aeroport sau încărcate în casete ATM”.
Procesatorii privați nu au însă dreptul de distruge bancnotele uzate, aceasta fiind doar apanajul BNR, care are un centru de distrugere a banilor în Capitală. Firma are de asemenea capacitatea de a procesa monede. Centrul de procesare Konsalnet a prespus o investiție inițială de 7 milioane de euro.
O mașină de procesat a Konsalnet filtrează circa 100.000 de bancnote pe oră, iar întreg centrul are o capacitate de procesare de 100 de milioane de bancnote într-o lună, ceea ce înseamnă circa 4-5 milioane de bancnote într-o zi lucrătoare.
Konsalnet s-a lansat oficial în România pe 12 ianuarie 2012, iar în prezent are un client ban