Într-o societate care le tratează pe femei ca pe nişte copii, sportul, şi în special artele marţiale, le oferă acestora un mod de a-şi exprima puterea şi independenţa, relatează revista americană The Atlantic Sursa: www.presstv.com
Există 3.500 de femei în Iran înregistrate oficial la cursuri de pregătire pentru a deveni ninja, potrivit unui post de televiziune de stat, Press TV. Televiziunea a realizat un reportaj de excepţie privind noua modă, deşi unii experţi pun sub semnul întrebării faptul că ninjutsu face parte din categoria artelor marţiale.
Şcolile moderne care predau ninja, arat marţială japoneză antică, au fost create la sfârşitul anilor '70 şi îmbină jujutsu cu acrobaţia. Dar femeile care apar în reportajul video par să ia în serios această preocupare şi par să se încarce cu energie şi putere, într-o societate care încearcă să le fure orice autoritate şi este, poate, de înţeles de ce ninjutsu, sportul în general, a devenit atât de popular în rândul femeilor iraniene.
Restricţii şi interdicţii
Legile şi praticile oficiale din Iran restricţionează enorm activitatea şi viaţa publică a femeilor, care sunt considerate inferioare bărbaţilor, în aproape toate problemele legale, în special în legislaţia familiei: de pildă în privinţa mariajului sau a custodiei copiilor, mărturia lor într-un proces echivalează, oficial, cu jumătate din cea a unui bărbat.
Cu toate acestea, regimul iranian din ultimii 33 de ani, care le consideră pe femei neajutorate şi slabe, a eşuat din această perspectivă. Deşi sunt percepute în Occident ca fiind fragile, din cauza faptului că poartă hijabul, femeile din Iran sunt puternice în colectivităţi şi mai asertive individual decât ar vrea să ne lase să credem republica islamică.
În definitiv, n-ar fi nevoie de legi şi restricţii, dacă femeile iraniene ar fi atât de lipsite de putere pe cât ar dori lid