Faptul că m-am aflat la Roșia Montană în timpul emisiunii ”Patrimoniul nimănui”, realizată, duminică, de Mihai Tatulici, la Realitatea TV, nu a fost o întâmplare. De la începutul anului am locuit mai mult la Roșia Montană decât la Cluj. Și, în ultimii 10 ani, spre supărarea (uneori) a mamei mele, am fost de mai multe ori (de mult mai multe ori) la Roșia Montană decât acasă ori în satele bunicilor. În toată această perioadă n-am avut vreo problemă în a discuta cu localnicii, fie pro, fie contra proiectului minier. Și chiar dacă, nu de puține ori, au fost și replici schimbate în contradictoriu și chiar pe un ton mai ridicat, nu s-a ajuns la jigniri și, cu atât mai puțin, la amenințări ori la agresiuni fizice. Duminică s-a trecut peste această limită: după ce am fost lovit înainte de emisiune, la final am avut nevoie de protecția Poliției și a Jandarmeriei, pentru a scăpa de un grup de 4-5 angajați ai RMGC care încercau să-și impună argumentele cu pumnul. Cum s-a ajuns aici?
***
Pentru început însă, despre emisiune. Inițial, a fost anunțată o emisiune despre patrimoniu. Cel puțin așa au fost anunțați o parte dintre invitați. În studiourile Realității de la București și Cluj au fost prezenți în special cei care critică proiectul: Ioan Piso, la Cluj, Ștefan Bâlici, Mircea Babeș și Sergiu Nistor, la București, tot la București fiind prezent și unul dintre susținătorii RMGC, Alexandru Vulpe. Grupul compact al susținătorilor s-a aflat însă la Roșia Montană. De unde, de altfel, era coordonată emisiunea de către Mihai Tatulici. De ce la Roșia Montană? ”Misterul” avea să se elucideze pe parcurs.
La început, înainte de a se încinge spiritele, am discutat puțin cu Mihai Tatulici despre format. Despre cum și-a ales invitații, dacă au fost contactați sau nu reprezentanți ai localnicilor care se opun proiectului. ”E o emisiune despre patrimoniu. Cu specialiști. D