Liberalizarea pieţei de gaze naturale nu ar trebui să aibă loc dacă redevenţele plătite de Petrom nu sunt modificate, crede ministrul de finanţe Gheorghe Ialomiţianu, citat de Agerpres. Sursa: Foto: Codrin Prisecaru
" Noi ce am cerut, şi eu în calitate de ministru, să amânăm această liberalizare şi să o legăm de o altă decizie a Guvernului Năstase privind privatizarea Petrom, când le-a dat o facilitate să nu modifice nici măcar redevenţele până în 2014. Nu poţi să liberalizezi preţul la gaze atâta timp cât redevenţele nu le poţi modifica. Şi acestea sunt discuţiile pentru amânarea acestei liberalizări, dar am legat liberalizarea şi de criză pentru că populaţia nu poate să suporte această liberalizare. Sunt şi lucruri care vin din trecut şi trebuie să le gestionăm şi sunt de acord cu amânarea acestei liberalizări. Nu sunt de acord cu liberalizarea până nu modificăm redevenţele", ar fi afirmat Ialomiţianu.
Ialomiţianu, a anunţat duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Braşov, că o majorare de preţ la gaze şi electricitate se va discuta cu FMI la misiunea din luna aprilie.
''Nu avem în actuala scrisoare de intenţie cu FMI puncte legate de majorarea preţurilor la gaze şi electricitate. Acest lucru se va discuta în luna aprilie când reprezentanţii FMI vor veni la Bucureşti, despre momentul acestor majorări şi în ce cuantum'', a explicat Ialomiţianu.
Referitor la liberalizarea pieţei gazelor şi a energiei electrice, ministrul de Finanţe a precizat că a cerut FMI ca această liberalizare să fie amânată pentru 2015, 2016 sau 2017.
Creșterile salariale ar putea avea loc în 2013
''FMI solicită să avem o piaţă liberă şi pentru energie şi pentru gaze, iar UE ne spune foarte clar că atunci când s-a semnat Tratatul de aderare aveam obligaţia să liberalizăm preţul la energie şi la gaze. Nu Guvernul Boc a semnat ac