Ce este retenţia de apă?
Retenţia de apă, care se mai numeşte şi edem, apare atunci când se produce o dereglare în organism între absorbţia de lichide şi eliminarea lor. Adică apa din sânge ajunge în ţesuturi, dar într-o cantitate mult mai mare decât limita normală, iar lichidul nu este drenat prin sistemul limfatic. Astfel, apar simptomele retenţiei. Organismul reţine cel mai des lichide în zona picioarelor, mâinilor, abdomenului şi a plămânilor (edem pulmonar). Retenţia de apă este, totodată, împărţită în două categorii: generalizată sau locală.
Menopauza
90% dintre femei, atunci când intră în perioada menopauzei, încep să ia în greutate din cauza fluctuaţiilor hormonale. Această creştere se produce, în majoritatea cazurilor, din cauza acumulării de lichide în ţesuturi, fiind o reacţie normală a organismului provocată de nivelul scăzut de progesteron din corp (hormon responsabil cu fertilitatea femeii). Acest lichid nu este cu adevărat un inamic, ori poate doar din punct de vedere estetic, deoarece apa protejează corpul de infecţii şi osteoporoză.
Retenţia poate fi un semnal de alarmă
Dacă duci o viaţă sănătoasă, alimentându-te corect şi făcând sport ocazional, dar, totuşi, organismul tău reţine apă, e cazul să-ţi faci analize pentru a depista dacă ai o afecţiune a tiroidei, o alergie sau o infecţie la rinichi. Totodată, poate fi şi un efect al unei depresii prelungite (precum cea postnatală), care să fi produs dereglări semnificative în sistemul hormonal.
Simptome:
*senzaţia de umflat în special în zona gleznelor şi mâinilor; *ten lucios, gras, cu piele foarte întinsă; *colorarea pielii atunci când este apăsată uşor cu degetul; *dureri articulare;
*dureri de cap; *abdomen mărit sau balonat; *creşteri sau scăderi bruşte în greutate.
În stadiul cronic, simptomele sunt: respiraţie grea, dureri în zona pieptului, roş