Temperaturile foarte scăzute şi ninsorile abundente din ultimele zile au făcut ca foarte mulţi bolnavi să rămână izolaţi în case, fără a putea să ajungă la spital. Cele mai grave cazuri sunt pacienţii cu afecţiuni renale, pentru care o zi sau două de întârziere la dializă pot fi fatale. Pentru unii dintre ei salvarea vine de la o maşină, la cinci dimineaţa.
Acesta e cazul bărbatului din Colentina. Sărit de 60 de ani, el locuieşte singur într-o casă cu pereţii scorojiţi din sectorul 2 al Capitalei. Pe strada lui - Căpitan Ispir Petre -, aflată în spatele unor blocuri mari din cartierul Colentina, utilajele de deszăpezire nu au ajuns. Zăpadă e stăpână peste carosabil, garduri şi curţile oamenilor. Şi, de parcă asta nu ar fi de ajuns, sub stratul de omăt mai este unul - de gheaţă perfect lucioasă.
Omul stă într-o cămăruţă care, în loc de geam, are un celofan subţire. Nu-i opreşte vântul, iar afară sunt minus 15 grade. Dovadă stau rufele, pe care şi le-a întins la uscat: au prins ţurţuri la mâneci.
"Sunt ameţit, sunt foarte ameţit, toată noaptea nu am dormit. Mă dor picioarele, simt o oboseală în tot corpul", mărturiseşte locatarul de pe Ispir Petre. E bolnav de rinichi şi are nevoie de dializă. Cine să-l ajute? Când au văzut maşina albă a salvării private, vecinii lui au ieşit la poartă, dar ca să caşte gura.
foto: Mihai Schiau
O salvare de stat nu se aventurează pe această stradă. Ar risca să patineze şi să se proptească în gardurile şi aşa dărăpănate ale caselor de aici. Sâmbătă însă a fost ziua lui norocoasă. Două maşini au venit după el: o ambulanţă 4x4 şi o maşină de teren şi mai mare, care a tractat-o.
"A durat trei ore să ajungem la el, nicio altă maşină nu ar fi putut ajunge. Am investit 15.000 de euro numai în dotări pentru ambulanţe şi maşini de teren, dar niciun cost nu e prea mare când vine vorba de viaţa omulu